Spelt

spelt veld

Spelt (Triticum spelta) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae) uit het geslacht Tarwe (Triticum).Een uniek en betrouwbaar streekproduct waarvan u als consument weer volop kunt genieten! Onze spelt wordt op molens rond de Maashorst gemalen door ambachtelijke molenaars op authentieke molenstenen.

Een uniek en betrouwbaar streekproduct waarvan u als consument weer volop kunt genieten! Onze spelt wordt op molens rond de Maashorst gemalen door ambachtelijke molenaars op authentieke molenstenen. Het volkoren speltmeel en speltbloem worden verwerkt in diverse Maashorst speltproducten.

Op en rond de Maashorst teelt een aantal boeren spelt. Molenaars malen spelt tot speltmeel en de bakkers maken er ambachtelijk producten van, zoals brood, gebak, muesli, en crackers.

 

 

Spelt, lekker en gezond oergraan:

Spelt is een oeroude graansoort waarvan de vraag de laatste jaren flink is toegenomen.

Die populariteit komt niet zo maar uit de lucht vallen! Spelt dank de enorme belangstelling vooral aan het feit dat het door BN’ers als zeer gezond wordt ervaren. Er worden tal van goede eigenschappen toegeschreven aan spelt, waarvan sommige waar en ander dubieus zijn.

Echter de belangrijkste eigenschap (het hebben van kafjes) wordt vaak vergeten. Juist door dat kafje is het nodig om de spelt te ‘pellen’. Een extra bewerking, die wat kost, maar die er wel voor zorgt dat de spelt korrel, zuiver is. Die kafjes beschermen de korrel namelijk tegen allerlei verontreinigingen uit de lucht. Met het kaf worden die letterlijk verwijderd van het koren!

 

Spelt (Triticum spelta) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae) uit het geslacht Tarwe (Triticum).

Al in de steentijd (2500 jaar geleden) verbouwden de mensen volop deze graansoort, totdat boeren halverwege de 19de eeuw liever tarwe gingen verbouwen. Spelt staat nu weer volop in de belangstelling van de verbrede landbouw, omdat het minder bemesting nodig heeft. Spelt is gezond en vooral erg lekker. Dit komt door de volle aroma’s en een natuurlijke nootachtige smaak.

Sinds 2002 wordt rond Natuurgebied de Maashorst, spelt verbouwd. De akkers gelegen op de Maashorst worden in het najaar in gereedheid gebracht voor het zaaien van Spelt. Spelt is een wintergraan, dit betekent dat het voor de winter moet kiemen in de grond en in het voorjaar weer zal doorgroeien. Het heeft een koude overwinteringsperiode nodig om voldoende nieuwe vrucht te kunnen zetten. Vanaf eind oktober tot het moment dat de winter invalt groeit de nieuwe spelt op de akkers in en rond de Maashorst.

 

 

Meest recente berichten

Recente reacties

Categorieën

Recente reacties