Vereniging

Spelt logo verkleind

Maashorst Spelt Vereniging (MSV)

 

Ontstaan:

Landschapsbeheer Oss werkt al sinds 2002 aan de teelt van spelt, aanvankelijk op bescheiden schaal. Vanaf 2005 geen de speltteelt in samenwerking met Dorsclub ‘de Stofvreters’. Rond 2010 nam de vraag naar spelt enorm toe, vooral omdat er landelijk meer aandacht voor gezonde producten ontstond. Daarbij is het telen van spelt duurzaam en minder milieubelastend, omdat het gewas minder bestrijdingsmiddelen en bemesting nodig heeft.

Vanaf 2013 gingen de Maashorstboeren ook spelt inzaaien in samenwerking Landschapsbeheer Oss en de dorsclub. De oprichting van een spelt vereniging die de hele keten vertegenwoordigt, is het logische gevolg van al deze ontwikkelingen.

 

In 2015 hebben telers, loonwerkers, molenaarsbakkershoreca en een bierbrouwer zich verenigd. Dit met het doel gezamenlijk Maashorstspelt als sterk regionaal product te promoten en om een duurzame keten van een regionaal product neer te zetten. Een reeks van, door de bakkers zelf ontwikkelde, producten (speltbrood, -crackers, – muesli, -gebak), speltbier en meelsoorten (speltvolkorenmeel, speltbloem, speltvlokken) zijn nu reeds onder de noemer Maashorst Spelt verkrijgbaar.

 

Doel:

Het doel van de Maashorst Spelt Vereniging is ervoor te zorgen dat er genoeg spelt van een goede kwaliteit is, om onze bakkers en verkoopadressen van speltproducten te voorzien.

En dat iedereen in de keten een eerlijke prijs krijgt.

Gezamenlijk promoten zij spelt (en wat ermee samenhangt) in onze regio.

 

Meest recente berichten

Recente reacties

Categorieën

Recente reacties